Održavanje i namena obuće

SIMBOLI KOD OBUĆE I NJIHOVA ZNAČENJA
Obuća je proizvod koji se nosi za zaštitu ili pokrivanje stopala i sastoji od sledećih glavnih delova:
• Gornji deo ili lice koji predstavlja spoljnu stranu strukturnog elementa koji je pričvršćen za đon
• Postava ili uložna tabanica koja predstavlja unutrašnji deo obuće
• Đon koji predstavlja donji deo obuće izložen habanju i pričvršćen na gornji deo ili lice. Đon dolazi u kontakt sa podlogom I štiti od hladnoće, toplote, neravnih površina, oštrih predmeta I dr.

Da li ste već imali priliku da vidite etiketu na Vašoj obući i da se zapitate šta znače svi ti simboli?
Danas ove etikete postaju veoma važne za većinu kupaca zato ovom prilikom želimo da Vas informišemo o značenju istih.
Piktogrami na kojima se označava sastav materijala glavnih delova obuće nalaze se pored piktograma glavnih delova obuće.
Na slikama možete pogledati simbole koje najčešće možete videti na obući uz propratna objašnjenja o značenju simbola:

Obuća može biti namenjena za različite vremenske prilike.
Neke od namena su sledeće:

 • Suvo vreme – obuća koja je namenjena za korišćenje po suvom vremenu
  • Suvo vreme – povećan nivo vlage – obuća koja je namenjena za korišćenje po povećanoj atmosferskoj vlazi u šta ne spada kiša i sneg, već samo povećan nivo vlage u vazduhu.
  • Suvo vreme – vodoodbojne – obuća ima određen stepen zaštite od vode. Ovakva vrsta obuće ne propušta prilikom kratkotrajnog izlaganja blagoj kiši ili susnežici, ali prilikom ozbiljnog izlaganja vodi obuća bi prilično brzo propustila. Ovakva obuća mora da se održava specijalnim preparatima jer u suprotnom, usled korišćenja, savijanja dolazi do slabljenja tog površinskog sloja i voda prodire unutar obuće. Obuću redovno održavati i tretirati specijalnim preparatima kako bi zadržala svoja svojstva.
 • Obuća za kišu i sneg
  • Obuća za kišu i sneg – vodootporne - obuća ima određen stepen zaštite od vode. Ovakva vrsta obuće ne propušta nakon kratkog uranjanja u vodu/sneg ali prilično brzo voda bi ušla u vlakna lica te bi prodrla unutar obuće. Ako je obuća izrađena od kože tehnologijom prerade i dorade lice obuće je posebno tretirano pa prilikom korišćenja u mokrim uslovima dolazi do klizanja kapljica vode sa obuće (voda se ne zadržava na licu obuće). Ovakva obuća mora da se održava specijalnim preparatima, jer u suprotnom, usled koriščenja, savijanja dolazi do slabljenja tog površinskog sloja i voda prodire unutar obuće. Obuću redovno održavati i tretirati specijalnim preparatima kako bi zadržala svoja svojstva.
  • Obuća za kišu i sneg – vodonepropusne – obuća napravljena od gume ili sintetičkih materijala kao što su neopren ili poliuretan. Ti materijali ne propuštaju niti upijaju vodu. Prilikom korišćenja ovakve vrste obuće dolazi do kondenzacije unutar same obuće što može izazvati vlaženje stopala.
 • Obuća za unutrašnju upotrebu – kućna obuća – obuća napravljena za korišćenje u zatvorenim prostorima.


KAKO DA ODRŽAVATE I NEGUJETE VAŠU OBUĆU
Obuću, kao i svaki deo odeće, treba održavati da bi što duže bila upotrebiva i delovala uredno.
Pri održavanju obuće presudnu ulogu ima materijal od kojeg je napravljena, pa prema tome treba koristiti određena sredstva za održavanje.
Preporuke o održavanju obuće daju proizvođači obuće i njih se treba pridržavati.

Za svaku obuću je važe osnovna pravila da:

 • Pre čišćenja obuća treba da bude suva, a način održavanja zavisi od vrste materijala od kojeg je obuća izrađena. Održavajte Vašu obuću čistom i zaštitite je koristeći za to predviđene proizvode.
 • Obuću nakon nošenja što pre treba očistiti od nečistoća na način na koji je proizvođač preporučio, da bi joj održali osnovne osobine, nepromenjen izgled i produžili vek trajanja. Što duže prljavština ostane na obući teže će se kasnije ukloniti sa obuće.
 • Posle svakog nošenja obuću treba dobro osušiti i provetriti. Pre pristupanju čišćenja dozvolite Vašoj obući da se prirodno osuši kako bi ste izbegli da se gornji deo obuće (lice) ošteti. Prirodnim sušenjem gornji deo obuće može da diše i na taj način se produžuje životni vek Vaše obuće.
 • Osnovna sredstva za negu svake obuće su: četke, kreme, gumice i impregnacioni sprejevi, a primenjujete ih zavisno od vrste materijala i onoga što želite dobiti od zaštite.
 • Cipele čuvajte u kutiji u kojoj ste ih kupili kako ne bi došle u dodir sa drugom obućom, preuzele miris ili se isprljale u cipelarniku. Za odlaganje obuće koristite kalupe ili obuću napunite papirom, novinama ili tkaninom kako bi zadržala oblik.

Veoma je važno i redovno menjati tzv flekice na štiklama, kao i uloške kako bi se produžio vek trajanja obuće i kako bi se sprečilo oštećenje konstrukcije.
Trajnost Vaše obuće pored kvaliteta izrade i materijala od kojih su izrađene zavise i od načina na koji ih održavate i koristite.
Preporučeno je korišćenje kašike za obuvanje, posebno kod duboke i poluduboke obuće.
Prilikom obuvanja i izuvanja obuće potrebno je razvezati pertle kako bi se izbeglo povlačenje materijala pri čemu vrlo lako dolazi do krivljenja, pucanja i oštećenja.
Kako se stopalo ne bi previše pomeralo u obući tokom nošenja preporuka je da pertle budu vezane. Na ovaj se način izbegava habanje postave.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI:

 • Pranje obuće ručno ili u veš mašini (osim ako na orginalnoj kutiji obuće nije naznačeno drugačije) - jer može ozbiljno oštetiti obuću. Ukoliko je po deklaraciji dozvoljeno Pranje u mašini, preporučeno je pranje na nežnom ciklusu, najviše na 30 stepeni i sušenje na vazduhu.
 • Sušenje obuće u mašini za sušenje veša.
 • Sušenje mokre obuće pored veštačkih izvora toplote - kako koža na licu i djonu cipele ne bi postala kruta, ispucala i odlepila se. Za cipele sa ulošcima sa memorijskom penom, ostavite cipele i uloške da se osuše na vazduhu 10 do 12 sati kako biste bili sigurni da su ulošci potpuno suvi. Vlažne cipele i cipele sušene na pogrešan način imaju daleko kraći rok trajanja.

ODRŽAVANJE KOŽNE OBUĆE :
Koža je među najboljim materijalima koji se koriste za izradu obuće. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal.

Obuća od Napa (normalne) kože :
Pre pristupanja čišćenju obuće od napa kože, obuću najpre ostaviti da se osuši.
Suvu obuću treba isčetkati suvom četkom kako bi se skinula prašina i stari slojevi kreme a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upije, a posle toga ih isčetkati.
Preporuka je da se u vreme zimskih i kišnih dana koristi impregnacioni sprej kako bi obuća što duže vremena održala nepromenjen izgled i da bi se malo sprečio prodor vlage do nogu.

Obuća od Nubuck kože:
Kada je u pitanju Nubuck koža veoma je važno da se obuća impregnira. Preporuka je da se obuća od nubuck kože impregnira odmah pri kupovini a posle u zavisnosti od vremenskih uslova, može i svake druge nedelje,dok u zimskom periodu jednom nedeljno isključivo uveče kako bi se inpregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće.
Prilikom čišćenja obuće od nubuck kože , cipele naravno moraju biti suve. Za njihovo čišćenje isključivo koristiti posebne četke za nubuk kožu ili gumice za brisanje. Za otporniju nečistoću upotrebljavati mekanu gumicu čime materijal čuva svoja osnovna svojstva. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne delove obuće.

Obuća od Velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža):
Za Velur kožu koristi se gumica ili četka za čiščenje velura, kako bi ostao čupavog izleda kakvog prirodno i jeste, a potom se preporučuje velur - nubuk sprej.
Najpre treba otkloniti nečistoće, ukoliko postoje mrlje njih očistiti gumicom u kamenu i četkom za velur, a zatim sprejem osvežite boju i cipele zaštitite od vlage.
Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često (treba pustiti da se osuši), preporučljivo je da prođe bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju.

Obuća od lakirane kože:
Obuću od lakirane kože treba posebno negovati jer nenegovana lakirana koža ubrzo ispuca i štetu vise nije moguće sanirati.
Prilikom pristupanju čišćenja obuće od lakirane kože najpre je treba prvo očistiti krpom od prašine i prljavštine i tek tada nanositi isključivo namensku tečnost za lakiranje. Po upijanju polirnog laka, sa čistom i mekom krpom, lagano protrljati obuću kako bi obuća dobila još izrazitiji sjaj. Ovu vrstu kože ne treba čistiti četkom i standardnim kremama, jer može doći do oštećenja gorenjeg sloja,tj. skidanja lakiranog dela kože. Takođe ne koristiti gumice koje sadrže mast za čišćenje.

Sportska obuća
Za održavanje kožne Sportske obuće koriste se meka gumica sa kojom se čiste eventualne mrlje i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Naravno, najpre je potrebno sa Sportske obuće skinuti prašinu suvom krpom i tek nakon toga pristupiti čišćenju i održavanju obuće.
Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno belo samosvetleće polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta

Kod osoba koje imaju problem sa izraslim kostima, žuljevima, itd... Preporučuje se korištenje specijalnih omekšavajućih pena. Omekšivač treba naprskati na delu gde Vas obuća steže i hodati dok se obuća ne prilagodi nozi. Ovo takođe vredi i kada Vam se desi da Vam se svidaju cipele koje su Vam malo manje a Vi ih uporno želiti nositi.
U obrnutom slučaju tj. kad Vam se dopadaju cipele koje su Vam za pola broja veće, uvek možete da nadomestite pola broja postavljanjem Eko Step uloška iz naše bogate ponude.

 

Potrebnu kozmetiku za održavanje i negu obuće možete kupiti u našim maloprodajnim objektima.

PREPORUKE ZA ODRŽAVANJE OBUĆE OD TEKSTILA
Nakon upotrebe, obuću od tekstila treba očistiti mekom četkom kako bi se uklonile čestice prašine i prljavštine.
Obuću od tekstila nikako ne perite u mašini za veš i ne natapajte ih u vodi.

DODATNE INFORMACIJE
Nijedan tip obuće, izuzev obuće od gume i plastike, nije u potpunosti vodootporan i zato u uslovima povećane vlage treba koristiti obuću koja ima impregnaciju.
Pri eksploataciji obuće noge se znoje a cipela apsorbuje neugodne mirise. Ubacivanjem novinskih papira u Vaše cipele uspešno rešavate problem suvišne vlage i time održavate oblik, mekoću i produžavate životni vek cipele.
Takođe, posle upotrebe, poželjno je uvek izvaditi uložnu tabanicu (ukoliko nije zalepljena) i osušiti je na sobnoj temperaturi.
Redovnim odstranjivanjem nečistoća sa Vaše obuće ostvarujete nepromjenjen izgled, duži vek trajanja. Način čišćenja prvenstveno zavisi od vrste materijala izradjene obuće.

Pertle se takođe prljaju, a vremenom se i habaju. Prljavština takođe može da dospe do rupica za pertle i jezika. Pranjem ili menjanjem pertli možete potpuno da promenite izgled vaših patika.
Kalupi za obuću će pomoći da Vaša obuća dugo ostane postojana. Postoje različite vrste kalupa, od onih plastičnih koji neće dozvoliti koži da se širi do onih od drveta koji pored toga što zadržavaju oblik, ne dozvoljavaju da vlaga utiče na kožu. Na ovaj način ćete sprečiti i pojavu neprijatnog mirisa.

Bitno je znati da se kožni đonovi moraju popravljati na vreme, a da kožni gornji deo obuće (kao i cipele od sintetike i tekstila) ne pruža stoprocentnu zaštitu od prodiranja vode. Impregnacija povećava otpornost na vodu, ali jedine cipele koje su zaista otporne na vodu su one od plastike ili gume.

Prilikom kupovine, savetujemo Vam da probate obe cipele. Od proizvođača, do proizvođača, pa čak i od model do modela može postojati odstupanje u dužini, širini, visini obuće.

X