Održavanje obuće

KAKO DA ODRŽAVATE I NEGUJETE VAŠU OBUĆU

Nekoliko saveta kako da dobijete najbolje od Vaše obuće
- Održavajte Vašu obuću čistom i zaštitite je koristeći za to predviđene proizvode.
- Obuća se treba redovno čistiti da bi joj održali osnovne osobine, nepromjenjen izgled i produžili vek trajanja.
- Obuća pre čišćenja obavezno treba biti suva, a za način čišćenja odlučiti se zavisno od vrste materijala od kojeg je obuća izrađena,
- Pre pristupanju čišćenja obuće dozvolite Vašoj obući da se prirodno osuši kako bi se izbeglo da se gornji deo obuće (lice) ošteti. Prirodnim sušenjem gornji deo obuće može da diše I na taj način se produžuje životni vek Vaše obuće.
- Osnovna sredstva za negu svake obuće su: četke, kreme, gumice i impregnacioni sprejevi, a primenjujete ih zavisno od vrste materijala i onoga sto želite dobiti od zaštite.
Pribor za održavanje obuće

Veoma je važno i redovno zamenjivati tzv flekice na štiklama kao i uloške kako bi se produžio vek trajanja obuće i kako bi se sprečilo oštećenje konstrukcije.

ŠTA TREBA IZBEGAVATI :
- Pranje obuće u veš mašini (osim ako na orginalnoj kutiji obuće nije naznačeno drugačije) - jer može ozbiljno oštetiti obuću.
- Sušiti mokru obuću pored veštačkih izvora toplote. - ovo može dovesti do odvajanja kožnog dela obuće od đona.

 

SIMBOLI KOD OBUĆE I NJIHOVA ZNAČENJA
Na slikama možete pogledati simbole koje najčešće možete videti na obući uz propratna objašnjenja o značenju simbola.

Da li ste već imali priliku da vidite etiketu na Vašoj obući i da se zapitate šta znače svi ti simboli?
Danas ove etikete postaju veoma važne za većinu kupaca zato ovom prilikom želimo da Vas informišemo o značenju istih :


LICE: Spoljašnji deo cipele i najvidljiviji.

UNUTRAŠNJOST: Unutrašnjost cipele je deo koji omogućava udobnost i potrebnu podršku.

 

Đon obuće

ĐON: Đon je donji deo svake cipele, koji dolazi u kontakt sa podlogom. On štiti od hladnoće, toplote, neravnih površina, oštrih objekata i dr.


MATERIJALI od kojih se izrađuju cipele:

 
KOŽA


PRERAĐENA KOŽA


TEKSTIL

 
OSTALI MATERIJALI (guma, PVC, plastika i ostalo )

 

 


ODRŽAVANJE KOŽNE OBUĆE :

Koža je među najboljim materijalima koji se koriste za izradu obuće. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal.

Obuća od Napa (normalne) kože :
Pre pristupanja čišćenju obuće od napa kože, one se najpre trebaju ostaviti da se osuše.
Suvu obuću treba isčetkati suvom četkom kako bi se skinula prašina i stari slojevi kreme a zatim novim slojem kreme namazati cipele i ostaviti malo da upije, a posle toga ih isčetkati.
Preporuka je da se u vreme zimskih i kišnih dana koristi impregnacioni sprej kako bi obuća što duže vremena održala nepromenjen izgled i da bi se malo sprečio prodor vlage do nogu.


 

Obuća od Nubuck kože:
Kada je u pitanju Nubuck koža veoma je važno da se obuća impregnira. Preporuka je da se obuća od nubuck kože impregnira odmah pri kupovini a posle u zavisnosti od vremenskih uslova, može i svake druge nedelje,dok u zimskom periodu jednom nedeljno isljučivo uveče kako bi se inpregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće.
Prilikom čišćenja obuće od nubuck kože , cipele naravno moraju biti suve. Za njihovo čišćenje isključivo koristiti posebne četke za nubuk kožu ili gumice za brisanje. Za otporniju nečistoću upotrebljavati mekanu gumicu čime materijal čuva svoja osnovna svojstva. Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba i koristi se za teško dostupne delove obuće.Obuća od Velur kože:
Za Velur kožu koristi se gumica ili četka za čiščenje velura, kako bi ostao čupavog izleda kakvog prirodno i j este, a potom se preporučuje velur - nubuk sprej.
Najpre treba otkloniti nečistoće, u koliko postoje mrlje njih očistiti gumicom u kamenu i četkom za velur, a zatim sprej em osvežite boju i cipele zaštitite od vlage.
Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često (treba pustiti da se osuši), preporučljivo je da prode bar 24h jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju.Obuća od lakirane kože:
Obuću od lakirane kože treba posebno negovati jer nenegovana lakirana koža ubrzo ispuca i štetu vise nije moguće sanirati.
Prilikom pristupanju čišćenja obuće od lakirane kože najpre je treba prvo očistiti krpom od prašine i prljavštine i tek tada nanositi isključivo namensku tečnost za lakiranje. Po upijanju polirnog laka, sa čistom i mekom krpom, lagano protrljati obuću kako bi obuća dobila još izrazitiji sjaj. Ovu vrstu kože netreba čistiti četkom i standardnim kremama, jer može doći do oštećenja gorenjeg sloja,tj. skidanja lakiranog dela kože. Takođe ne koristiti gumice koje sadrže mast za čišćenje.


 

Sportska obuća
Za održavanje kožne Sportske obuće koriste se meka gumica sa kojom se čiste eventualne mrlje i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Naravno, najpre je potrebno sa Sportske obuće skinuti prašinu suvom krpom i tek nakon toga pristupiti čišćenju i održavanju obuće.
Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno belo samosvetleće polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta

I na kraju
Kod osoba koje imaju problem sa izraslim kostima, žuljevima, itd... Preporučuje se korištenje specijalnih omekšavajućih pena. Omekšivač treba naprskati na delu gde Vas obuća steže i hodati dok se obuća ne prilagodi nozi. Ovo takode vredi i kada Vam se desi da Vam se svidaju cipele koje su Vam malo manje a Vi ih uporno želiti nositi.
U obrnutom slučau tj kad Vam se dopadaju cipele koje su Vam za pola broja veće, uvek možete da nadomestite pola broja postavljanjem Eko Step uloška iz naše bogate ponude.


 

Navedenu i potrebnu kozmetiku za održavanje i negu obuće možete kupiti u našim maloprodajnim objektima.